Postat

Nordic Growth Market satsar på cleantech

Pressmeddelande Nordic Growth Market satsar på cleantech

– Samarbete med Carnegie, Erik Penser Fondkommission, HQ Bank och Stockholm Corporate Finance under namnet CTX

 

Stockholm, 17 november, 2006Nordic Growth Market, den ena av Sveriges två börser, har identifierat miljöteknik, eller cleantech, som en bransch med en enorm tillväxt. Det finns stor efterfrågan på aktier i cleantechbolag bland investerare, men få bolag är börsnoterade. Det vill Nordic Growth Market ändra på, och tillsammans med Carnegie, Erik Penser Fondkommission, HQ Bank och Stockholm Corporate Finance inleds nu en målmedveten satsning på att göra Nordic Growth Market till Nordens cleantechbörs. Fler banker och värdepappersinstitut kommer att medverka inom kort.

 

På mässan Miljöteknik som hålls i Göteborg nästa vecka går startskottet för Nordic Growth Markets satsning på att bli Nordens cleantechbörs. Tillsammans med de ovan nämnda samarbetspartnerna hoppas Nordic Growth Market notera ett tillräckligt stort antal cleantechbolag för att skapa ett cleantechindex enligt samma modell som det befintliga NRX, Natural Resources Index.

 

– Vi har många kunder som efterfrågar möjligheten att investera i sektorn, säger Pål Hodann, Head of SME – Corporate Finance på HQ Bank. Nordic Growth Markets satsning på cleantech är välkommen och tillsammans med Nordic Growth Market och de andra medverkande hoppas vi kunna göra CTX till den självklara börsen för cleantechföretag som söker börsnotering.

 

– Nordic Growth Market är en börs som har anpassats för tillväxtbolag med deras behov och resurser, menar Harry Nudel på Stockholm Corporate Finance. Det passar bra för cleantech sektorn där väldigt många företag befinner sig i tillväxt och behöver riskkapital för att möta efterfrågan på sina produkter och tjänster. Stockholm Corporate Finance vill vara en del av en positiv utveckling av den här, för oss alla, mycket viktiga sektorn.

 

På sikt avser Nordic Growth Market att instifta ett cleantechpris som skall delas ut årligen till personer eller företag som gjort viktiga insatser inom cleantech. – Det kan handla om ett akademiskt arbete på universitet eller högskola, men också om någon banbrytande produkt eller process i sektorn, säger Mats Wilhelmsson, Chef för Marknadsövervakningen på Nordic Growth Market och projektledare för CTX. Vi kommer att avsätta en del av CTX-bolagens börsavgifter och en del av transaktionsavgifterna och det, tillsammans med medel från någon eller några organisationer eller företag bör kunna resultera i en hygglig prissumma.

Mässan Miljöteknik hålls på Svenska Mässan i Göteborg den 21-23 november. Nordic Growth Market och representanter för våra samarbetspartners kommer att finnas i monter B08:39.

För mer information, kontakta:

Mats Wilhelmsson Chef Marknadsövervakning Projektledare CTX Tel: +46 (8) 566 390 11 Mob: +46 708 53 90 11 m.wilhelmsson@ngm.se

Om Nordic Growth Market:

Nordic Growth Market startade sin verksamhet 1999 och är en av två börser i Sverige med börstillstånd från Finansinspektionen. Nordic Growth Market är börsen som har specialanpassats för tillväxtbolagens behov och resurser och utmanar främst när det gäller service, utbud och pris. Eftersom Nordic Growth Market kontrollerar sitt handelssystem kan handelssystemet alltid anpassas efter marknadens snabba utveckling. I dagsläget finns över 40 bolag noterade på Nordic Growth Market med ett marknadsvärde som överstiger 11 miljarder kronor. www.ngm.se

 

Ladda ner pdf