Absolicon

Transaction

20 December, 2023

Tillbaka > Absolicon offentliggör utfall i företrädesemission

Absolicon offentliggör utfall i företrädesemission

Absolicon

Absolicon Solar Collector AB (”Bolaget” eller ”Absolicon”) meddelar idag utfallet i den företrädesemission av units om cirka 45,9 MSEK som beslutades av styrelsen den 3 november 2023 och som godkändes av extra bolagsstämman den 22 november 2023 (”Företrädesemissionen”). Det slutliga utfallet visar att Företrädesemissionen har tecknats till cirka 26,3 MSEK, motsvarande en teckningsgrad om cirka 57,4 procent, vilket innebär att cirka 4,5 procent av Företrädesemissionens totala volym tilldelas emissionsgaranterna. Företrädesemissionen tecknas således till totalt 62 procent, vilket tillför Bolaget initialt cirka 28,4 MSEK före emissionskostnader.

Företrädesemissionen
Den som på avstämningsdagen den 29 november 2023 var registrerad som aktieägare i Absolicon erhöll en (1) uniträtt för varje innehavd aktie, oavsett aktieslag. Femton (15) uniträtter berättigade till teckning av tolv (12) nyemitterade B-aktier, två (2) teckningsoptioner av serie TO 1B och två (2) teckningsoptioner av serie TO 2B (”unit”) till en teckningskurs om 180,00 SEK per unit, motsvarande 15,00 SEK per B-aktie (teckningsoptionerna emitterades vederlagsfritt).
Slutligt utfall

Teckningsperioden i Företrädesemissionen avslutades den 15 december 2023. Det slutliga utfallet visar att Företrädesemissionen har tecknats till cirka 26,3 MSEK, motsvarande totalt 57,4 procent av Företrädesemissionen, varav cirka 49,8 procent tecknades med stöd av uniträtter och cirka 7,6 procent tecknades utan stöd av uniträtter. Av detta följer att emissionsgaranter tilldelas cirka 4,5 procent av Företrädesemissionens totala volym. Genom Företrädesemissionen tillförs Bolaget därmed initialt cirka 28,4 MSEK före emissionskostnader. Emissionskostnaderna beräknas uppgå till 6,1 MSEK och består huvudsakligen av kostnader för marknadsföring, garantiåtaganden och ersättning till finansiell och legal rådgivare. Emissionsgaranter har enligt garantiavtalen rätt att välja om garantiersättningen ska erläggas kontant eller genom nyemitterade units i Absolicon så som tidigare kommunicerats av Bolaget.

"Jag vill tacka samtliga aktieägare för ett stort engagemang i Absolicons vision. I ett utmanade marknadsklimat har befintliga och nya aktieägare tecknat närmare 58 procent av erbjudandet, vilket jag bedömer som ett starkt utfall och ett bevis att våra aktieägare har ett starkt förtroende för vår fortsatta resa. Utfallet innebär även att våra emissionsgaranter tilldelas units för cirka 2 MSEK, en förutsättning jag bedömer kan leda till en ökad efterfrågan på Absolicons aktie. Genom företrädesemissionen, en försäljningsorienterad och kostnadseffektiv organisation samt en världsledande teknik ser jag på framtiden med stor optimism med fullt fokus att nå våra försäljningsmål om 10 respektive 100 sålda produktionslinor till 2026 och 2033.” – VD Joakim Byström

Tilldelning
Tilldelning av units som tecknats utan stöd av uniträtter har skett i enlighet med villkoren för Företrädesemissionen, vilka angivits i det EU-tillväxtprospekt som upprättats med anledning av Företrädesemissionen och som offentliggjordes den 30 november 2023. Besked om sådan tilldelning meddelas separat genom avräkningsnota. Förvaltarregistrerade aktieägare erhåller besked om tilldelning i enlighet med instruktioner från respektive förvaltare.

BTU
Handel med BTU (Betald Tecknad Unit) sker på Spotlight Stock Market fram till omvandling av BTU till B-aktier och teckningsoptioner efter att Företrädesemissionen registrerats hos Bolagsverket. En (1) BTU innehåller tolv (12) B-aktier, två (2) teckningsoptioner av serie TO 1B och två (2) teckningsoptioner av serie TO 2B. Registrering hos Bolagsverket beräknas ske under vecka 1, 2024 och så snart som möjligt efter detta kommer omvandling av BTU till B-aktier och teckningsoptioner att ske.

Aktier och aktiekapital
Genom Företrädesemissionen kommer aktiekapitalet i Absolicon att öka med 1 894 932,00 SEK genom utgivande av 1 894 932 B-aktier. Efter Företrädesemissionen kommer aktiekapitalet att uppgå 5 718 190,00 SEK och antalet aktier kommer att uppgå till totalt 5 718 190 aktier, efter registrering av Företrädesemissionen hos Bolagsverket.

Teckningsoptioner av serie TO 1B
Genom Företrädesemissionen emitteras även 315 822 teckningsoptioner av serie TO 1B, vilka berättigar till teckning av 315 822 B-aktier i Bolaget. Nyttjandeperioden för teckning av B-aktier med stöd av teckningsoptioner av serie TO 1B kommer att löpa från och med den 2 december 2024 till och med den 16 december 2024. Teckningskursen för nya B-aktier som tillkommit genom utnyttjande av teckningsoptionerna motsvarar 70 procent av den volymvägda genomsnittliga betalkursen för Bolagets B-aktier på Spotlight Stock Market under perioden från och med den 18 november 2024 till och med den 29 november 2024, dock inte till en teckningskurs högre än 30,00 SEK per B-aktie. Vid fullt utnyttjande av samtliga emitterade teckningsoptioner av serie TO 1B kommer aktiekapitalet att öka med ytterligare 315 822,0 SEK och antalet aktier med 315 822 B-aktier. Bolaget kan därmed komma att tillföras ytterligare högst cirka 9,5 MSEK före emissionskostnader.

Teckningsoptionerna av serie TO 1B avses tas upp till handel på Spotlight Stock Market efter att Företrädesemissionen har registrerats hos Bolagsverket.

Teckningsoptioner av serie TO 2B
Genom Företrädesemissionen emitteras även 315 822 teckningsoptioner av serie TO 2B, vilka berättigar till teckning av 315 822 B-aktier i Bolaget. Nyttjandeperioden för teckning av B-aktier med stöd av teckningsoptioner av serie TO 2B kommer att löpa från och med den 30 november 2026 till och med den 15 december 2026. Teckningskursen för nya B-aktier som tillkommit genom utnyttjande av teckningsoptionerna uppgår till 60,00 SEK. Vid fullt utnyttjande av samtliga emitterade teckningsoptioner av serie TO 2B kommer aktiekapitalet att öka med ytterligare 315 822,0 SEK och antalet aktier med 315 822 B-aktier. Bolaget kan därmed komma att tillföras ytterligare högst cirka 18,9 MSEK före emissionskostnader.

Teckningsoptionerna av serie TO 2B avses tas upp till handel på Spotlight Stock Market efter att Företrädesemissionen har registrerats hos Bolagsverket.

Rådgivare
Stockholm Corporate Finance är finansiell rådgivare till Absolicon i samband med Företrädesemissionen. Hagberg & Aneborn Fondkommission är emissionsinstitut i samband med Företrädesemissionen.

För ytterligare information kontakta:
Otto Rydbeck, VD Stockholm Corporate Finance
Tel: 08 440 56 40
E-post: otto.rydbeck@stockholmcorp.se

Joakim Byström, VD Absolicon Solar Collector AB
Tel: 0611-55 70 00
E-post: CEO@absolicon.com

Om Absolicon Solar Collector AB
Absolicon Solar Collector AB (publ) grundades 2005 som ett forsknings- och utvecklingsbolag inom solteknik. Absolicon är idag ett börsnoterat bolag med mer än tio års operativ erfarenhet från alla delar av världen. Absolicon är specialiserat på att tillhandahålla lösningar för övergången från fossila bränslen, vilket ger en lönsam, lättinstallerad och utsläppsfri energilösning med hjälp av koncentrerande solfångare samt kompletta robotproduktionslinor för solfångarna. https://www.absolicon.com/

Om Stockholm Corporate Finance AB
Stockholm Corporate Finance är en oberoende privatägd finansiell rådgivare som erbjuder tjänster inom kvalificerad rådgivning avseende kapitalanskaffning, ägarförändringar, fusioner och förvärv (M&A) till börsnoterade och privata företag och dess ägare. Stockholm Corporate Finance är ett värdepappersföretag som står under Finansinspektionens tillsyn och är medlem i branschorganisationen SwedSec Licensiering AB. För mer information se: www.stockholmcorp.se

Följ oss på LinkedIn Stockholm Corporate Finance | LinkedIn


Stockholm Corporate Finance
David Bagares gata 3
SE-111 38 Stockholm
info@stockholmcorp.se
Telefon: 08 440 56 40
Fax: 08 440 56 41
Pressmeddelanden
Anmäl dig för att ta del av våra pressmeddelanden
swedsec